Handige tips en weetjes

Hoe krijg ik meer vogels in de tuin?
In het najaar komen vogels vooral op smakelijke bessen af. Krentenboompje (Amelanchier), bottelrozen (Rosa rugosa), vlier (Sambucus), lijsterbes (Sorbus), en vuurdoorn (Pyracantha) zijn allemaal struiken met bessen of vruchten die door vogels op prijs worden gesteld. Verder zijn zonnebloemen favoriet bij de mees, elzen bij vinken en eiken bij de Vlaamse gaai. Mussen en andere zaadeters komen graag af op zaaddragende een- en tweejarigen.

Is klimop (Hedera) slecht voor bomen?
Klimop kiest graag een boomstam uit om tegen te groeien. Zolang de klimmer niet in de kroon komt en het blad van de boom bereikt is er niets aan de hand. Een klimop gebruikt de boom alleen als steun, een gezonde boom kan deze gast goed verdragen.

Mijn Buxus wordt geel – wat moet ik doen?
Buxus is van nature een sterke plant, al hoort hij eigenlijk thuis in de landen rond de middellandse zee. Geel blad ontstaat of door een te lage temperatuur (nachtvorst in het voorjaar) of door voedselgebrek. Dat voedselgebrek kan worden veroorzaakt door te arme grond of te hoge grondwaterstand. Ons advies is om uw planten speciale Buxus-mest te geven. Deze meststof is speciaal op de behoefte van de Buxus afgestemd. Begin hiermee vanaf het voorjaar. Bij te hoge grondwaterstand wordt geadviseerd om de planten op een andere plek te zetten.

Hoe kan ik pioenrozen in bloei krijgen?
Pioenrozen moeten ondiep geplant worden; ze houden absoluut niet van verplanten. Zorg voor middelzware leem- of kleigrond waarin voldoende voeding aanwezig is. Ook in perioden van droogte moet er voldoende vocht aanwezig zijn. De voedselbehoefte van pioenen is groot. Verder houden ze van een zonnige standplaats.

Hoe kan ik de Hibiscus het beste snoeien?
De Hibiscus syriacus kunt u in het voorjaar flink terugsnoeien. De struik bloeit pas in augustus/september met enkele of gevulde bloemen. Door de uitbundige bloei is het een opvallende heester. Hij wil graag in de zon staan. In het jaar dat de Althaeastruik wordt gesnoeid, zal de struik gewoon bloeien. De bloemknoppen verschijnen namelijk op de jonge takken.

Welke klimplanten bloeien in de schaduw?
Natuurlijk is klimop de beste oplossing, alsook de bontbladige klimopsoorten. Gelukkig zijn er meer opties, zoals de klimhortensia (Hydrangea petiolaris). U moet met deze plant wel wat geduld hebben voordat hij flink gaat groeien. Een andere mogelijkheid is de Duitse pijp (Aristolochia durior). De bloemen zijn groen en vallen niet echt op. Het blad is in de zomer prachtig. Verder zijn er nog enkele Clematis soorten: C. Alpina (bloeit in april en mei), C. Montana (bloeit in mei), en de grootbloemige C. Nelly Moser.